Projekt "Plupa" - riječka klupa

Riječka klupa - plupa

Udruga građana Riječki Val iz Rijeke zajedno sa portalom za arhitekturu, dizajn i druge stvari Pogledaj.to, u srpnju 2011. pokrenula je akciju uređenja javnih prostora grada Rijeke.  Prvi korak akcije bio je usmjeren na Molo longo, gradski riječki lukobran koji je tek nedavno iz lučkog pretvoren u gradski prostor, a nedostajali su mu uvjeti da bi to doista mogao i biti.

U srpnju 2011. pokrenuli su projekt „Riječka klupa“ koji za cilj ima izradu klupe kao prepoznatljivog elementa urbane opreme, koji bi vidljivo označio transformaciju lukobrana iz lučkog u gradski prostor. Na natječaj objavljen 27. srpnja 2011., koji je trajao do 19. rujna 2011., pristiglo je sto dvadeset i pet (125) radova.

Žiri u sastavu Saša Randić (Pogledaj.to) – Predstavnik suorganizatora,  Sven Jonke (Numen/ForUse) i Vladimir Mozetić (Udruga Riječki Val) – Predstavnik provoditelja, između  pristiglih je radova u tri eliminacijska kruga jednoglasno odlučio kako prva nagrada odlazi radu pod šifrom „86A“.

Natječaj je održan i klupe na kojima će odmarati Riječani su odabrane: Klupa-Plupa autora Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića, odabrana od  strane žirija  te Lazy Caterpillar autora  Office 011: Dragana Markovića, Danila Beronje i Lazara Belića, odabrana od strane čitatelja portala Pogledaj.to. Istovremeno je žiri odabrao pet drugoplasiranih radova, pod šiframa „24“, „52“, „75“, „80“ i „120“, između kojih su čitatelji portala pogledaj.to kroz tjedan dana glasovanja izabrali svog favorita kao pobjednika po izboru publike, a to je rad pod šifrom „120“.

Riječka klupa - plupa - koncept

Prva nagrada po izboru žirija, u netto iznosu od 18.000 kuna:

  • Rad pod šifrom „86A“ - „Plupa“ (Plutača + Klupa)
  • Autori: Jelena Azinović (magistra kiparstva) i Jaša Zelmanović (dipl. dizajner), Zagreb

Autori riječke klupe - plupe

Obrazloženje autorskog tima: „Ovom interaktivnom klupom nastojali smo intervenirati unutar nekadašnjeg lučkog prostora naglašavajući njihovu transformaciju u urbani. Interakcija se ostvaruje različitim mogućnostima modularnog razmještaja elemenata klupe. Koristeći element bokobrana, nastojali smo ga prenijeti iz njegovog konteksta predmeta svakodnevne uporabe i „pomorske“ funkcije u novi, urbani kontekst. Bokobrani su učvršćeni željeznim U profilima u podlogu, a time im se omogućuje promjena položaja unutar prostora kako bi objekt bio prilagodljiv trenutnom korisniku / korisnicima. Kolorima koji se pojavljuju kroz izdvojene elemente nastojimo osvježiti nekadašnji industrijski prostor, a pritom povezati simboliku Rijeke kao karnevalskog grada.“

Prva nagrada po izboru publike, u netto iznosu od 18.000 kuna:

  • Rad pod šifrom „120“ - Klupa Lazy caterpillar
  • Autori: Office 011 (Dragan Marković, Danilo Beronja i Lazar Belić - studenti arhitekture)  Beograd

Obrazloženje autorskog tima: „Ono što se nameće kao pitanje je kako iskoristiti potencijal riječkog lukobrana i izbjeći subverzije ustaljenih arhitektonskih načela strukturiranih po principu forma slijedi funkciju? Bit klupe je odmor (sjedenje). Mora li arhitektonska forma uvijek imati ulogu instrumenta za zadovoljavanje potrebe, funkcije i sadržaja – sjedenja ili je moguće ležanje kao poticaj odmaranju? Klupom Lazy Caterpillar povezuju se u jednu hibridnu cjelinu ugodnost i komfor ležanja u Lazy Bag-u, boravak u javnom prostoru i element klupe kao prepoznatljivog elementa urbanog mobilijara. Ideja projekta proizišla je iz težnje ka afirmaciji uloge pojedinaca u uređenju priobalnog djela Rijeke, kao i nuđenja mogućnosti da posjetioci Molo Longo-a samostalno uređuju prostor lukobrana po svojim potrebama i time se motiviraju da više i češće provode svoje vrijeme u ovom gradskom prostoru.“

Četri jednakovrijedne druge nagrade, u netto iznosu od 2.000 kuna:

  • Rad pod šifrom 24 - Klupa HRID, Autor: Niko Crnčević, Rijeka
  • Rad pod šifrom 52 - Klupa OCTOPUS, Autor: Sabina Barbiš, Malinska
  • Rad pod šifrom 75 - Klupa XXX KM,  Autori: Bojan Drezgić, Bojana Šantić i Tea Tomić, Zagreb
  • Rad pod šifrom 80 - Klupa VAL, Autor: Antonio Šunjerga, Šibenik

Prototipi obiju klupa su izrađeni, a njih kao i ostalih 120 radova koji su pristigli na natječaj Riječka klupa, imat ćete prilike vidjeti na izložbi koja se otvara u četvrtak, 17.studenog 2011. u 19 sati,  u prostoru Društva arhitekata Rijeke, Dežmanova 2a. Izložba će biti otvorena do 25.studenog, a radove možete vidjeti svakim radnim danom od 12-18 sati.

Linkovi

Plupa: Natječaj portala Pogledaj.to; izložba natječajnih radova u Društvu arhitekata Rijeka

http://pogledaj.to/oblikovanje/rijecka-klupa-zove-se-plupa/
http://pogledaj.to/oblikovanje/nasa-plupa-nije-glupa/
http://comeandcheck.it/design/our-plupa-rocks/

http://www.jasa.zelmanovic.com/2012/03/30/plupa/
http://comeandcheck.it/other-stuff/rijecka-klupa-stize-u-rijeku
http://www.novilist.hr/Kultura/Izlozbe/Rijecka-Plupa-na-izlozbi-u-Drustvu-arhitekata
http://comeandcheck.it/other-stuff/molo-longo-idealan-je-prostor-za-kreativne-projekte/

Plupa: dio međunarodne izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva pod nazivom Croatian Holiday (Milano, Beč, Pariz, Beograd, Sofija, Skopje)

http://us2.campaign-archive2.com/?u=883f28292262be02ae16521fb&id=a0fb8602ee&e=0dcfed3ddd
http://designtourism.org/
http://dizajn.hr/#787-design-tourism-croatian-holiday-2012
http://www.tportal.hr/kultura/kulturmiks/217186/U-Becu-otvorena-izlozba-Croatian-holiday-2012.html#.UP-3Ph37Jmw
http://www.designagenda.me/uncategorized/croatian-designers-everyday-holiday-at-paris-design-week/
http://issuu.com/upuhh/docs/borovnjak__hdd__-_croatian_holiday_
http://pogledaj.to/oblikovanje/dizajn-kao-ambasador-hrvatskog-turizma/
http://mikser.rs/program/expo/35-design-tourism-croatian-holiday-2012/
http://edno.bg/en/sofia-design-week-2012/exhibitions/378
http://www.ministryofpleasure.net/expo/group/croatia.html
http://dizajn.hr/#1100-in-a-nutshell-design-everyday-croatian-holiday-tri-izlozbe-hrvatskog-dizajna-gostuju-u-inozemstvu-

PlupaPlupa - nacrti